Autó

A DFV technológia jellemzői

 

A Dual Flow Valve (kettős áramlású szelep) technológia - ami megkülönböztet minket a versenytársaktól

Egyedüli gyártóként az Öhlins alkalmazza a DFV technológiát az utcán és pályán egyaránt használható termékpalettáján.

A DFV rendszer azon tulajdonságának köszönhetően, hogy a csillapító folyadéknak ugyanazon az úton kell áramolnia mindkét irányban, a felfüggesztés a kirugózási és berugózási tartományban ugyanazon karakterisztikát nyújthatja. Ez azt jelenti, hogy a kerék és az abroncs, pontosabban és stabilabban tartják helyzetüket a talajon, biztosítva a tapadást és irányíthatóságot.

Az új Öhlins Road&Track paletta bármelyik tagja kiváló fejlesztési lehetőség azoknak, akik kényelmet és agilitást szeretnének egyetlen egységben.

A DFV előnyei

Mivel a DFV gyorsabban és finomabban kinyit a kisebb útegyenetlenségeken, a rugózás meglepően komfortos és sokkal inkább a gyári beállításokhoz hasonlít, semmint egy "bekeményített" felfüggesztéshez. Hullámosabb útfelületen a R&T egységek lehetővé teszik hogy az autó átússzon a bukkanókon és kátyúkon, miközben stabil és irányítható marad, a kerék-talaj kapcsolatot folyamatosan az optimális szinten tartva.

Miért érnéd be a második legjobbal?

1. ábra (működés berugózás közben)

Lassabb berugózás esetén az olaj főképp a tengelyen lévő furaton keresztül áramlik (alsó szaggatott nyíl). Gyorsabb berugózás esetén az olaj inkább a dugattyún lévő kompressziós nyílásokon keresztül áramlik (felső szaggatott nyíl). Nagyon gyors berugózáskor az olaj a DFV kompressziós nyílásain keresztül is haladhat, ezzel fokozva a komfortot.

2. ábra (működés kirugózás közben)

Lassabb kirugózás esetén az olaj főképp a tengelyen lévő furaton keresztül áramlik (alsó szaggatott nyíl). Gyorsabb kirugózás esetén az olaj inkább a dugattyún lévő nyílásokon keresztül áramlik (felső szaggatott nyíl). Hirtelen kirugózáskor az olaj a DFV kirugózási nyílásain keresztül is haladhat, fenntartva a kerék-talaj kapcsolatot.

DFV nélküli jármű

DFV nélkül az olaj képtelen elég gyorsan keresztülhaladni a dugattyún a kirugózási tartományban, hogy egy bukkanó után a kerék a talajon maradjon.

Jármű DFV rendszerű felfüggesztéssel

Bukkanóra hajtáskor a DFV kinyit, megkönnyítve az olaj áramlását, ezzel lehetővé téve hogy a kerék folyamatosan kapcsolatban maradjon a talajjal.

További jellemzők

Érdemes összehasonlítani azt is hogy hogyan lehet beállítani a jármű magasságát a különböző lengéscsillapító egységeken.

Számos gyengébb minőségű darabnál, az alsó rugótámasz emelésével vagy süllyesztésével állítható a magasság, ezzel azonban egyidejűleg előfeszítjük vagy kiengedjük a rugót is, ami végső soron a rugóút csökkenéséhez és ezzel a felfüggesztés felütközéséhez vezethet.

Az Öhlins megoldásánál ezzel szemben a rugó folyamatosan a tökéletesen beállított helyzetében marad, míg az alsó karima könnyedén beállítható a menetes házon, ezáltal lehetővé teszi a pontos beállítást, miközben megmarad a tökéletes karakterisztika, aminek kifejlesztésébe annyi időt öltünk. Amint mindent behangoltál, a beállító egyszerűen lezár, megtartva a pontos értékeket.

Ezek a készletek gyári alapbeállítással is jól működnek, de még számos további lehetőséget kínálnak hogy magadra szabd őket.

Feszesen és precízen vagy puhábban és komfortosabban szeretnéd, csak rajtad múlik. A túl feszes lassú kirugózási csillapítás hátrányosan hathat a tapadásra, ezért a könnyen elérhető állítóegység az Öhlins rugóstagok alján lehetővé teszi a finom, de hatásos beállításokat, így bármelyik paramétert külön-külön figyelembe vehetsz. Bonyolultnak hangzik? Semmi sem állhat távolabb az igazságtól. Csak pár klikk bármelyik irányba a gyári beállításoktól és autód hamarosan a Te elvárásaidnak és vezetési stílusodnak megfelelően fog reagálni.

A Road&Track McPherson tagok alsó és felső kerékdőlés-beállító rögzítésekkel is bírnak, lehetővé téve hogy a kereket a pontosan az adott körülménekhez állítsd - legyen az egy egyszerű autózás a környéken vagy egy hétvégi nyílt nap a pályán.

Hőtágulás

A lengéscsillapítók felmelegszenek, ez az egy dolog, amiben teljesen biztos lehetsz. Ahogy a dugattyú a gátlón belül mozog, súrlódik - ezzel hőt termel. Noha a hőfejlődést megakadályozni nem tudjuk, de kezelni igen és ez egy újabb dolog amiben az Öhlins különbözik a versenytársaktól. Ahogy a hő növekszik, a csillapító folyadék viszkozitása változhat, befolyásolva a rugózás karakterisztikáját, ezzel a kezelhetőségét is. A mi egyedülálló tűszelepünk, a hő növekedésével kitágul, leszűkítve a rést amin keresztül a folyadék áramlik, fenntartva ezáltal a csillapítás folyamatosságát. A legjobb az egészben? Az, hogy észre sem fogod venni! Az egyetlen, amit érezni fogsz, hogy az autód ugyanúgy reagál, körről körre, kanyarról kanyarra, lehetővé téve hogy Te csak a féktávokra és az ideális ívekre koncentrálj, míg az Öhlins technológia foglalkozik a csillapítással.

 

 

Oldal elejére...