Dunlop teszt Mirevalban

Dunlop teszt Mirevalban

Két nappal az IDM bajnokság zárónapja után, Dunlop teszt várt rám a franciaországi Mirevalban. Ez a speciális pálya autó- és motorkerékpár-gumiköpenyek tesztelésére épült. Különböző szakaszain, extrém útviszonyokat előidézve lehet terhelés alá vonni őket.
( a fotón jól kivehetők a különböző pályarajzok)
A KTM csapattal együtt érkezett a Dunlop kamionja is, telirakva a tesztelésre váró gumiköpenyekkel.
Az időjárás ideális körülményeket biztosított; volt itt szakadó eső, tűző napsütés is. Két napig tartott a teszt, ez alatt hihetetlen mennyiségű gumiköpenyt próbáltunk ki. Volt, hogy egy-egy garnitúra csak 2-3 kört futott és már új garnitúra került a motorra.
A Dunlop mérnökével beszélgetve megtudtam, hogy ezek fejlesztés alatt álló termékek, itt még csak a keverési arányokat tesztelik. Az eredmények alapján döntenek majd a gyártásról. Jelenleg csak sorszámok alapján tartják nyilván a gumikat. A tesztek után vissza rakják őket a kamionra, a gyárban még újabb elemzések várnak rájuk.
Természetesen ez a lehetőség a futómű tesztelésére is remek alkalom volt. Ki tudtuk próbálni az esős beállításokat, Martin Bauer a második napon pályacsúcsot javított. A megszerzett tapasztalatokat pedig fel tudom használni a versenyek során.

Oldal elejére...